Fettsugning – ett alternativ till bantning?

För de flesta människor så finns det vissa delar av kroppen som de inte är så nöjda med. För män handlar det ofta om bukfett och håravfall medan kvinnor tenderar att vara mer missnöjda med sitt bystmått och sin vikt i allmänhet. Bara i Sverige så vill 66% av befolkningen gå ner i vikt och den genomsnittliga kroppsvikten tycks vara på ständig uppgång trots alla varningar från läkare och träningsexperter.

[IMAGE=dXodFXewDeHA.jpg]

Alla väljer inte att ta till plastikkirurgi för att få sina “problemområden” åtgärdade utan tar det för vad det är och är lika glada ändå, medan andra till exempel börjar träna och banta. För den som föredrar att göra ett plastikingrepp så finns det många kliniker där den som är intresserad kan få information och behandlingar. Det går utmärkt att göra fettsugning i Skåne om man bor i landets södra delar.

[IMAGE=cM0NTBfnXVtX.jpg]

Vad innebär en fettsugning?

Att göra en fettsugning innebär att fettceller sugs ut ur olika kroppspartier, och ingreppet kan göras antingen med lokalbedövning eller full narkos beroende på hur stort parti som ska behandlas. Efteråt brukar man få gå med ett kompressionsomslag och det kan ta flera månader, till och med upp till ett år innan det slutliga resultatet syns ordentligt. Eftersom nya fettceller inte kommer tillbaka så är resultatet permanent, men det betyder inte att resten av kroppen inte kan gå upp i vikt.

Många missförstånd

Trots att just fettsugning är ett av de populäraste ingreppen så råder det många missförstånd om vad som egentligen kan uppnås med det och vem som det passar bäst.

Först och främst så handlar det inte om ett snabbt alternativt till bantning, då kroppens fett är fördelat över hela ytan och dessutom kan sitta djupt på insidan. Om man har genomfört en fettsugning och sedan inte är försiktig med kosten så går man alltså upp i vikt, även om det nu kanske sker på andra ställen än det behandlade området. Med andra ord så innebär inte ingreppet att man blir “immun” mot fetma. Fettsugning passar därför bättre för personer som har en normal kroppsvikt med däremot har vissa envisa partier där fettet tycks sitta som berg, till exempel runt midjan, knäna eller rumpan.

Ett undantag till denna regel är bland personer som av medicinska anledningar har ovälkomna fettsansamlingar som till exempel lipödem, som varken träning eller kalorisnål kost kan göra någonting åt. Detta tillstånd kan vara mycket smärtsamt och hindra normala rörelser men genom fettsugning kan man uppnå väldigt goda resultat.

Många människor känner en psykologisk press att bli smalare, inte minst unga personer som upplever att de inte kan uppnå de kroppsideal som presenteras i sociala medier, film och skönhetstidningar. Här kan fettsugning synas vara en fantastisk “quickfix” när det i själva verket är självförtroendet som behöver behandling snarare än valkarna.