Hårtransplantationer

För många män, och en hel del kvinnor, så innebär håravfall en källa för ångest och nedstämdhet. När den vackra manen försvinner känns det som ett slag mot hela ens existens, samtidigt som det finns många människor som inte bryr sig alls eller som rent av rakar sina huvuden, trots att de fortfarande har hår.

Inom plastikkirurgin är hårtransplantationer vanliga behandlingar mot skallighet, och bland de kändaste patienterna är Gordon Ramsay, Elton John, Jude Law och David Beckham. I vissa fall är resultaten så subtila att de knappast märks, medan andra är oerhört uppenbara.

En hårtransplantation går ut på att man flyttar hår som växer på ett visst ställe på kroppen till ett annat. Ett vanligt ingree är att man avlägsnar en “remsa” hår på huvudets baksida och sedan implanterar de avlägsnade hårsäckarna till framsidan, där de fortsätte producera hår som vanligt. Man gör ingreppet med lokalbedövning och för bästa möjliga resultat görs upprepade behandlingar under en längre tid för att håret skall växa så tätt och naturligt som möjligt.

För den som inte vill göra ett regelrätt kirurgisk ingrepp så finns det även andra behandlingsmetoder, som till exemel laser och PVC behandlingar där hårsäckarna stimuleras för att öka sin produktion.