Plastikkirurgi – att återställa eller försköna

Plastikkirurgi är ett kirurgiskt ingrepp där man genom mindre eller mer omfattande ingrepp skapar en fysisk förändring. Det finns de som vill ändra något i det fysiska utseendet i skönhetssyfte, men en del kan behöva plastikkirurgiska åtgärder efter en olycka eller något medfött. Både män och kvinnor kan plastikoperera sig.

Varierande implantat för brösten

Det blir allt vanligare att kvinnor vill korrigera sin byst till både större eller mindre storlek. Vill man få större byst, finns det olika material på inläggen och även varierande form. Det vanligaste materialet är silikon i olika hårdhet. Det flytande silikonet har nästan helt ersatts av formfast silikongel idag, även kallat geléhallonimplantat. Implantaten kan ha en rund form eller en mer naturlig droppform. Man kan även sätta in bröstimplantat fyllda med koksalt, men de finns enbart i runda utföranden på grund av att det inte går att forma koksalt. Det man måste tänka på, är att hållbarheten på implantaten inte räcker resten av livet och måste efter ett tag bytas ut. Orsakerna kan vara att kroppen med tiden ändrar form efter graviditet, eller på grund av viktförändring. Generellt sett kan även implantaten ha en ökad rupturrisk efter tio år. En del väljer istället att förminska brösten då vissa kan ha anlag att få för stora bröst som tynger ryggen, samt att man kan få nackbesvär. Då brukar man både ta bort en del vävnad och samtidigt lyfta upp bysten så att den blir naturlig. Precis som bysten, finns det andra delar av kroppen man är mån om ska se bra ut. Tänderna är viktiga att ta hand om, både för att förebygga och att få ett fint leende. Bor man dessutom i Stockholm, kan man gå till en riktigt professionell tandläkare i Stockholm för snygga, välskötta tänder!

Varför plastikopererar man sig?

Att plastikoperera sig kan ske av helt normala anledningar men ibland kan vissa gå för långt. Det finns en viss psykologi bakom plastikoperationer som går helt åt fel håll och blir till en besatthet. När det går för långt bland dem som överdriver kosmetisk plastikkirurgi, visar det sig ofta att det kan handla om psykisk ohälsa. Det kan även vara en bidragande faktor att media idag matar samhället med ideal som många tror ska vara rätt och hur man måste se ut. Överdriva kroppsmodifikationer blir till en tröst och ett substitut till något som saknas eller känns fel. Det kanske inte är många som har hört talas om BDD eller Body Dysmorphic Disorder, men det är en psykisk sjukdom och räknas som en form av tvångssyndrom. Det är viktigt att personen får hjälp och att vården fångar upp personen i tidigt skede.

En helt annan orsak till att man plastikopererar sig, kan vara på grund av att en kroppsdel har varit defekt sedan födseln. Det sägs att skönheten sitter i betraktarens öga, men det kan vara befogat att korrigera alltför utstående öron eller att man har en ovanligt stor näsa som man inte trivs med. Efter olyckor som orsakat ärrvävnad, kan man idag göra riktigt fina rekonstruktioner av huden så att ärren minskar eller försvinner. Skönhet sägs komma inifrån, men det är ändå bra att man idag har möjlighet att kunna välja att göra något för det yttre med!