Fotoperationer i skönhetssyfte

Alla vet säkert hur vanligt det är att operera brösten, göra fettsugningar eller transplantera hår till en kal hjässa, men hur är det med att rätta till felställningar i foten i skönhetssyfte? Tidigare har anledningarna till operationer av böjda och sneda tår enbart varit att främja gång och motverka smärta, men idag vill man operera bort hallux valgus och hammartår enbart för att få finare fötter. Till och med de som har extremt långa eller korta tår kan överväga plastikkirurgi i vissa länder och få snygga fossingar. I Sverige är man ännu restriktiv kring dessa fall.

Felställningar kan orsaka problem

Man ska inte sticka under stol med att fotoperationer, om än i skönhetssyfte, också kan bidra till bättre hälsa. En snedställd stortå kan orsaka artros till slut. Mer om den sjukdomen hittar du på https://www.artros.org som kan ge intressant läsning. Om du går fel kan hela kroppen påverkas, såsom nacke och knän. Om du går fel eller belastar ovanligt mycket på en viss kroppsdel kan smärta och artros uppstå även på andra håll.

Så går fotoperationer till

Om du vill att din fot ska förändras och bli snyggare rent estetiskt är det ofta tårna som åtgärdas. Med ben från andra ställen på kroppen kan man förlänga korta tår, man kan även ta bort den fula knölen bredvid stortån som orsakar bulor på skorna och som till slut får din nacke att göra ont. Läkningstiden är ca 6 veckor men räkna med lite mer. I Sverige finns det bra fotläkare på Capio Globen och på Sophiahemmet. Var försiktig med att gå till klåpare som kan förstöra dina fötter helt. Tänk på att fötterna är basala verktyg som tar dig framåt i livet!