Botox – från läkarvård till Hollywoodmåste

Det absolut vanligaste icke-invasiva plastikingreppet idag är Botox-injektioner, och miljontals människor genomgår injektionerna varje år. Bara i USA beräknas cirka 1.5 miljoner patienter injiceras med ämnet årligen, och i Sverige är det något människor i alla åldrar och sociala klasser gör som en självklarhet. Genom att behandlas med Botox både preventivt och som bromsande behandling kan man vinna många år av sitt ungdomliga utseende, men medlets långtidseffekter har diskuterats mycket. Trots att Botox började bli populärt redan på 80- och 90-talen så är det först nu som man börjar fundera ordentligt på huruvida det är så bra att använda detta muskelavslappnande medel för länge.

Historien bakom Botox

Botox identifierade redan under 1800-talets första hälft i korvar, men det var inte förrän på 1950 som man började använda dess muskelavslappnande effekter på människor. Efter 30 års experiment med ämnet, som kommer ifrån nötdjur, började man använda det framförallt för att behandla migrän och muskelspasmer i ansiktet och på 1980-talet hade man inom läkarvården konstaterat att patienter som behandlades med ämnet fick färre rynkor. Nu började man på allvar använda Botox i rent estetiska behandlingar, och det blev snabbt en favorit bland Hollywoodstjärnor som alltid känner pressen av se unga och fräscha ut. Bland de mest berömda Botox-användarna hittar vi bland andra Nicole Kidman, Kardashian systrarna och Robin Wright men de flesta är nog överens om att i princip alla stjärnor använder medlet vare sig de erkänner det eller ej.

Hur används Botox idag?

Trots att Botox anses vara ett relativt ofarligt ämne så är det vanligt att man idag injicerar mindre mängder än vad man gjorde från början. Det beror framförallt på den onaturliga, frysta look som för mycket Botox innebär, varav många föredrar en mildare och mer naturlig effekt. Särskilt filmskådespelare, som är så beroende av sitt minspel, behöver kunna uttrycka känslor med ansiktet och därför väljer man numera en mildare behandling.