Ansiktslyft utan skalpell

För många innebär ett ansiktslyft en omöjlig dröm av den enkla anledningen att de inte vill lägga sig på operationsbordet. Tanken på full narkos och skalpeller är för stor, och att riskera livet eller men för fåfängans skull gör lyftet till en fantasi blott.

Idag finns det dock massor med alternativ för den som inte vill göra ett regelrätt lyft, och det görs med hjälp av antingen trådar, fillers eller laser.

Ett trådlyft innebär att plastikkirurgen lyfter ansiktets hud med hjälp av små trådar som sys in under huden med lokalbedövning. Resultatet blir ett ungdomligare ansikte och det varar fram tills trådarna upplöst, vilket beroende på metod och material innebär allt ifrån några månader till flera år.

Laserbehandlingar går främst ut på att man stramar upp huden genom att hetta upp den på djupet och med det öka kollagenproduktionen. Kollagen är det protein som håller huden fyllig och elastisk, och resultatet brukar komma efter några behandlingar.

Fillers är icke-permanenta injektioner av olika ämnen som godkänts av Läkemedelsverket som dels fyller ut huden och som dels stimulerar den underliggande kollagenproduktionen. Genom några välplacerade injektioner får ansiktet en slätare och fylligare form. En av fördelarna är att man kan ångra sig då det finns injektioner som löser upp de ämnen man behandlats med.