Näsoperationer

Näsoperationer var bland de första plastikoperationerna som någonsin utfördes i världshistorien och det finns måntusenåriga dokument från vitt skilda kulturer som den indiska, egyptiska, grekiska och romerska där man beskriver allehanda metoder. Anledningen till att man intresserade sig så mycket för just näsan var att den ofta skadats eller till och med huggts av i samband med krig, straff och sjukdomar som till exempel lepra och syfiilis.

Under 1950-talet blev det allt vanligare att berömda filmstjärnor fixade näsan, och det viskades om stora namn som Marily Monroe, Burt Lancaster och Rita Hayworth även om man inte drömde om att fråga dem rakt ut. Det skämtades till och med att alla Hollywoodstjärnor gick omkring med samma näsa, då det i princip bara fanns en modell och metod som plastikirurgerna utförda.

Kända näsjobb

Idag har tekniken att rekonstruera eller omforma näsor tagit rejält stora steg framåt, och i många fall är det nästan omöjligt att se vem som har en opererad näsa och vem inte. Operationen tillhör dock bland de vanligaste, inte minst bland celebriteter, och berömda namn som ändrat på sina näsor är Jennifer Aniston, Lisa Kudrow, Tyra Banks och Courtney Love. I alla deras fall handlade det om näsor som antingen inte fungerade helt som de skulle eller som helt enkelt var krokiga, och alla fyra har öppet berättat om hur operationen varit bland det bästa beslut de någonsin fattat.

I andra fall har det inte gått riktigt lika bra. Vem minns inte Michael Jacksons allt minskande näsa, som till sist var näst intill obefintlig och tvingade superstjärnan att ibland bära proteser för att kunna se någorlunda normal ut. En annan kändis som i princip är oigenkännlig är Mikey Rourke som på 80-talet var en av världens mest åtråvärda älskare på den vita duken i samband med succén 9 1/2 veckor, men som sedan började syssla med boxning och blev till den så milda grad tilltufsad att operationerna han tvingats göra gett honom ett helt annat ansikte.

En berömd skådespelerska som inte blev särskild glad över sin näsoperation var Dirty Dancing stjärnan Jennifer Tilly. Efter den stora hiten, som satte henne och Patrick Swayze på allas läppar, bestämde hon för att ändra på sin berömt krokiga näsa men fick efter det ett så annorlunda utseende att ingen längre kände igen henne och rollerbjudandena sinade fortare än kvickt.