Plastikkirurgi – en etisk fråga

Funderar du på att genomgå någon typ av plastikkirurgi? Då är du som många andra svenskar. Dagens medicinska teknik gör det möjligt att ändra i princip vad som helst, t.ex. göra näsan mindre, bli av med överflödigt fett och förstora brösten. Men bör vi egentligen vända oss till plastikkliniken? Om du är osäker på huruvida du vill “lägga dig under kniven” eller inte är den här texten för dig.

[IMAGE=e5LLN1c5CBqq.jpg]

Varför väljer vi plastikkirurgi?

[IMAGE=bNFxeScFaF5s.jpg]

En del människor väljer att vända sig till plastikkirurgen efter t.ex. olyckor som påverkat utseendet. Framför allt skador på ansiktet kan kännas jobbiga och då är det inte så konstigt att man vill rätta till det hela och försöka se ut som man gjorde innan olyckan.

[IMAGE=e1KXEufkw5qA.jpg]

Det finns också människor som vill få bukt med sina hälsoproblem, t.ex. övervikt. Då kan man satsa på exempelvis fettsugning eller en operation som minskar magsäckens storlek. Så länge man har råd eller blir beviljad lån av t.ex. Lånakuten.com kan plastikkirurgi vara ett vettigt alternativ.

Men det går inte att komma ifrån ett faktum: flertalet personer som lägger sig under kniven gör det för att förbättra sitt utseende. Det är här den etiska aspekten kommer in i bilden.

Är plastikkirurgi okej?

Huruvida plastikkirurgi är okej eller inte är naturligtvis en komplex fråga. Svaret beror till stor del på varför du vill genomgå operationen, vilka risker den medför, o.s.v. Men om du står inför valet och kvalet bör du fundera på följande aspekter:

  • Vill du ändra på ditt utseende för att förbättra din självkänsla eller av andra anledningar?
  • Hur många operationer planerar du att genomgå?
  • Har du redan genomgått en eller flera plastikoperationer?

Det är viktigt att verkligen läsa på om olika plastikoperationer och fundera på om de är något för dig. Om du upplever att din självkänsla är låg bör du först vända dig till en psykolog eller göra något så enkelt som att läsa en bok om ämnet. Ibland räcker det med att vi funderar lite på varför vi egentligen tänker som vi gör – då upptäcker vi enkelt eventuella svagheter eller destruktiva tankemönster.

Fundera också på hur många operationer du vill satsa på och hur många du redan har gjort. Många patienter planerar först bara ett enda ingrepp, men senare upptäcker de allt fler saker som de skulle vilja ändra på. Har du redan genomgått 10 olika ingrepp? Då bör du kanske rådfråga en expert för att identifiera om fler ingrepp verkligen är nödvändiga eller ens rekommenderade. Akta dig för att bli beroende av plastikoperationer!

Bör man lägga sig under kniven eller ej?

Ibland marknadsförs plastikkirurgiska ingrepp som något negativt, men det behöver de definitivt inte vara. Om du har bra självförtroende men haft svårt för t.ex. din näsa i 20 år kan du självklart vända dig till en kompetent klinik utan att behöva få ångest eller liknande. Om du däremot upplever att listan över saker du vill ändra på inte tar slut bör du först tänka till.