Bröstoperationer

Kvinnors bröst är ofta föremål för alla möjliga åsikter; de beundras, älskas och hatas, diskuteras, utstirras, kommenteras och fotograferas. Brösten kan göra en kvinna glad och stolt eller ledsen och komplexfylld, de kan ge hennes barn näring men också döda henne, och över lag kan de betraktas både som tillgångar och som motgångar. Lever man på sitt utseende kan det vara viktigt att ha stora bröst, som till exempel filmstjärnor och baddräktsmodeller, medan atleter och fotomodeller ofta föredrar små-

Även bland män är meningarna delar. Många föredrar storbystade och yppiga kvinnor medan andra föredrar den slankare och sportigare typen. Vissa män är fullkomligen besatta av bröst medan andra lider av bröstfobi, mastrofobi, där bara tanken på tuttar kan ge en person panikångest. Meningarna är, som sagt, delade.

En vanlig operation

Bröstförstoringar och -förminskningar hör idag till de vanligaste skönhetsingreppen och medan de förstnämnda framförallt sker av estetiska skäl så brukar de sistnämnda även handla om att avhjälpa den rygg- och axelvärk som stora bröst ofta innebär för många kvinnor. Att göra en bröstaugmentation, eller ett bröstjobb som det ibland kallas i vardagstal, innebär att man opererar in en kudde fylld med till exempel silikon eller koksaltlösning i brösten, vilket ger dem en större volym och fyllighet. Ingreppet görs under full narkos och återhämtningstiden brukar ta flera månader. Till en början kan brösten kännas hårda och svullna och läkare brukar rekommendera att man masserar dem dagligen.

Vid bröstförminskning lägger läkaren ett snitt under bröstvårtan och avlägsnar en mängd bröstvävnad för ge brösten en minskad volym. Det är också ganska vanligt att kirurgen samtidigt gör ett lyft för att återställa bröstens ungdomliga och fasta form.

Bröstoperationer i samband med cancer

När den amerikanska skådespelerskan Angelina Jolie upptäckte att hon bar på en viss typ av bröstcancergen för några år sedan bestämde hon sig för att operera bort sina bröst och samtidigt skaffa sig implantat. Hennes val väckte en hel del uppmärksamhet eftersom det trots allt rörde sig om en fullt frisk kvinna, men hon gjorde det för att undvika att en dag bli sjuk som flera kvinnor i hennes familj.

I samband med bröstcancer händer det att man helt eller delvis avlägsnar all bröstvävnad i en så kallad mastektomi och i många fall väljer patienterna att genast påbörja en rekonstruktionsprocess. Det har också diskuterats huruvida bröstimplantat kan orsaka cancer men trots det verkar det som om bröstoperationerna inte kommer att bli färre inom den närmaste framtiden.