Att tänka på inför operationen

När man talar om en regelrätt plastikoperation menar man ett kirurgiskt ingrepp som utförs under full narkos eller med lokalbedövning. Målet med operationen är antingen att återställa en patients utseende efter en sjukdom, olycka eller en medfödd defekt eller att försköna utseendet rent estetiskt. Oavsett anledningen är det dock fråga om en allvarlig operation med allt vad det innebär, och precis som i fallet med alla andra former av kirurgi innebär det vissa risker för patienten, särskilt vid narkos. Läkare informerar alltid sina patienter om riskerna, liksom instruerar dem om hur de bäst förbereder sig.

Vid så kallade invasiva operationer, där man lägger sig på operationsbordet och gör ett stort ingrepp, är det extremt viktigt att man inte har rökt på minst två veckor, helst mycket längre än så, så att lungor och blodcirkulationen inte försämras. Man måste också opereras på helt tom mage och generellt sätt vara i så god fysisk form som möjligt, då det både underlättar effekterna av narkosen och återhämtningsprocessen.

Inom plastikkirurgin finns det ett stort antal ingrepp som görs och idag är vetenskapen mer förfinad än någonsin. Där man en gång i tiden bara kunde få en typ av näsa eller bröst finns det idag ett enormt urval där man både kan välja på form och metod. Varje typ har sina för- och nackdelar; medan ett silikonimplantat ofta ger ett bra och naturligt resultat händer det att de börjar läcka, medan ett implantat med saltlösning blir mindre exakt men samtidigt anses vara lindrigare mot kroppen.