Ansiktslyft

En av de mest omtalade plastikoperationerna är ansiktslyft och varje år genomgår hundratusentals människor detta ingrepp. Man har sysslat med föryngrande ingrepp ända sedan antiken men det var först på 1920- och 30-talen som kirurger började genomföra regelrätta lyft i syfte att få äldre personer att få slätare och mindre rynkiga ansikten. Det skulle dock dröja länge innan resultaten blev naturliga och än idag är det inte ovanligt att se människor som ser alldeles för åtstramade ut.

Olika sorters ansiktslyft

Det finns flera olika sätt att genomföra ansiktslyft på, och några exempel är pannlyft, där man bara lyfter den övre delen av ansiktet, och eller kind- och halslyft, där man i stället koncentrerar sig på den lägre delen. Alla människor åldras på olika vis och det är just därför som man inom plastikkirurgin utvecklat många varierade metoder för att anpassa ingreppen efter de individuella behoven. Medan vissa ingrepp framförallt är ytliga, där det bara är huden som stramas åt, så går andra mer in på djupet och stärker den underliggande muskelstrukturen som förslappats med det naturliga åldrandet.

Andra exempel på ansiktslyft är:

• Minilyft. Detta är en lättare form av ansiktslyft där man separerar den yttre huden från den underliggande ben- och muskelstrukturen och gör ett mindre lyft som framförallt drar åt kinderna och rynkorna i mungiporna. Resultatet är fräscht och inte så märkbart som djupare lyft är, och återhämtningstiden är kortare.

• Mellanansiktslyft. Precis som namnet antyder koncentrerar sig plastikkirurgen här på mitten av ansikten, med betoning på ett lyft nära tinningarna. Det här är ett särskilt bra ingrepp för medelålders kvinnor då de fortfarande har en relativt ungdomlig och elastisk hud som gör resultatet mer naturligt.

• Ögonlockslyft. Även om det här rent tekniskt endast handlar om ögonlocken så påverkar helhetsintrycket hela ansiktet. Med åldern är det inte ovanligt att ögonlocken blir tyngre och att det bildas hudveck som tynger dem ytterligare, och genom att ta bort den överflödiga huden får man ett piggare och ungdomligare utseende.

Risker med ansiktslyft

Även om ansiktslyft hör till de säkrare ingreppen, inte minst då de utförts så länge och på så många patienter, så bör man alltid vara medveten om riskerna med narkos. En annan komplikation som kan uppstå är att någon av ansiktets många nerver skadas under ingreppet, vilket kan innebära en viss eller hel ansiktsförlamning i de värsta fallen. Genom att tala med sin kirurg innan ingreppet så kan man gå igenom de olika riskerna och det är också viktigt att man inte röker eller dricker alkohol i flera veckor innan ingreppet för att undvika onödiga blödningar och hjälpa blodcirkulationen att läka de opererade partierna. Beroende på ingreppets svårighetsgrad kan återhämtandet vara i allt från några veckor till flera månader och vid fulla ansiktslyft kan det dröja i upp till ett år innan man får se det slutliga resultatet.