Bröstförstoring

Att ha större bröst är många kvinnors dröm och många ser till att förverkliga den drömmen. På senare tid har det hänt massor med plastikkirurgin och det går numera att få rekonstruerade eller förstorade bröst som ser väldigt naturliga ut. Ärrvävnaden blir också mindre och på diskretare ställen.

En bröstoperation är ganska kostsam, och det är närmare 50 000 kr som ska betalas. Ofta sker operationerna på privata kliniker och av estetiska skäl, varvid det är den som vill ha förstoringen som betalar, inte landstinget. Detta gör att privata kliniker kan använda sig av tjänster som factoring via exempelvis Fakturino för att slippa ligga ute med pengar i väntan på att kunden, eller patienten i detta fallet, ska betala. Att sälja eller belåna fakturorna är ett bra sätt för kliniken att få igång kassaflödet för att kunna betala löner, utrustning och liknande. Ska du göra en förstoring är det inte omöjligt att du betalar till exempelvis Fakturino istället för till kliniken.

Varför förstora brösten?

Det finns många olika anledningar till att göra en bröstoperation. En anledning är att göra dem större, fastare och mindre hängiga. En annan är att rekonstruera bröst efter sjukdom som exempelvis bröstcancer där hela eller delar av ett bröst fått plockas bort. En tredje anledning är att skaffa bröst för sin könsidentitet.

Det förekommer många fördomar kring just det här med bröstförstoring, att det är för att locka till sig uppmärksamhet eller vara någon slags sexsymbol, men viljan att göra en operation kan också komma av dåligt självförtroende och av att ha väldigt små bröst. Just bröst är ett kvinnligt attribut och kvinnor med små bröst kan känna skam eller må väldigt dåligt psykiskt, och önska göra en förstoring för sin egen skull, inte för att någon annan ska njuta av behagen. Med hjälp av en förstoring har många kvinnor hittat tillbaka till livsviljan igen och fått ökat självförtroende och blivit mer bekväma med sig själva.

Nackdelar och komplikationer

Som med alla operationer finns det baksidor och komplikationer. Exakt hur statistiken för komplikationer ser ut är svårt att säga eftersom det rapporteras olika mellan olika tillverkare och länder, men det verkar enligt en artikel i Aftonbladet som att bieffekterna av implantat kan vara mer förekommande än vad man tidigare trott. Detta på grund av att implantat som på olika sätt gått sönder, tappat form, orsakat skador eller smärta har rapporterats olika och i vissa fall inte rapporterats alls.

De vanligaste komplikationerna är kapselbildningar och sammandragningar av ärrvävnader, men i de allra flesta fall blir det ett bra resultat av operationen. Ett implantat har en viss livslängd, det håller inte för evigt, och därför kan det behövas en ny operation 10 – 20 år senare. Det gäller alltså att tänka efter riktigt noga innan en operation bokas. Gör du det av rätt anledning, det vill säga för din egen skull? Du ska aldrig genomgå kirurgiska ingrepp för att någon annan vill förändra dig, det är din kropp och du som ska må bra.